Sparking boxen

BOKSEN TEGEN PARKINSON!


Training die de kwaliteit van het leven verbetert.

 

Hans en Dini Louwerse hebben in Oktober 2016 een trainings camp in Amerika gevolgd bij Rock steady boxing!

 

Sport team Ede wint Innovation Award 2014 op het parkinson congress, lees hieronder het verhaal :

 

 

'Minder het gevoel dat je fysiek beperkt bent'

 

ln Ede krijgt sinds kort een aantal mensen met de ziekte van Parkinson iedere week boksles. 

Parkinson Magazine nam een kijkje bij dit opmerkelijke initiatief .'lk zie dat iedereen beter beweegt.'  

 

We treffen het groepje na een intensieve training in de sportschool. Er is hard gewerkt. De gezichten zijn rood; de sfeer  is goed. De deelnemers boksen dan ook niet tegen elkaar, maar mogen zich uitleven op boks zakken of op coach  Hans Louwerse van Sport Team Ede. Het is ook geenszins de bedoeling dat men elkaar op het hoofd 'timmert';  het gaat om de bewegingen en de coördinatie. Boksen tegen Parkinson is een "non contact" training.

 

 

Dat het initiatief is gestart is te danken aan Heleen Burghout van Fysio-Align, ParkinsonNet-fysiotherapeut in Ede. Ze heeft Hans benaderd om te gaan boksen met Parkinson patienten. Aanleiding was een Amerikaans voorbeeld van Rock Steady Boxing uit Indianapolis, een school die al 10 jaar bezig is met boksen met Parkinson patienten en na het zien van youtube filmpjes was Hans ook direct enthousiast.

 

ln november 2013 hielden ze een proefles met een aantal mensen. Heleen Burghout was verrast over het resultaat. " Het viel me direct op dat iedereen beter ging bewegen. En aan het einde van het uurtje werd er ook veel gelachen." Op grond van de positieve test werd besloten om in januari met een wekelijkse les te starten. Op de vraag waarom het zo goed werkt, is Heleen voorzichtig. "Het is niet wetenschappelijk onderbouwd. Maar het kan zijn dat de inspanning ervoor zorgt dat de neurotransmitters tijdelijk op een hoger niveau worden gebracht. Dus heeft het dan eigenlijk hetzelfde effect als het slikken van dopamine. "Los daarvan, is het een prettige uitlaatklep. Het blijkt simpelweg ook lekker te zijn om de frustraties die de ziekte mee zich meebrengt, er uit te 'rammen'.

Het verbetert de kwaliteit van het leven en het is mogelijk om via de boks training te werken aan kracht, coördinatie, flexibiliteit en snelheid.

 

Hans Louwerse doorloopt met de groep een normaal boks programma. "We trainen door zo veel mogelijk verschillende combinaties te maken. Daarbij wordt het coördineren van de armen en benen continu getraind. Dat iseigenlijk hetzelfde als we bij een andere beginnersgroep doen. " Deelnemer Herman Kervel: "Maar die combinaties zijn wel moeilijk. Juist die coördinatie is natuurlijk lastig. lk moet veel nadenken….

 

het gaat niet in een keer. "Hans glimlacht: "Maar dat geldt ook voor iedereen.

 

Wel merk ik dat sommigen uit deze groep over hun eigen grenzen heen gaan. Die gaan maar door en die moet ik dan echt even afremmen. Het is belangrijk dat dit wordt begeleid door een goede  fysiotherapeut en een ervaren trainer om de veiligheid van de deelnemers te garanderen."

 

Heeft u belangstelling?

 Deze les wordt op de maandag- en vrijdagochtend gegeven door Hans Louwerse bij Sportteam Ede van 10.30 tot 11.30uur.    

 U kunt contact opnemen per mail sportteam-ede@live.nl of bellen 06 13280489