vertrouwenscontactpersoon (VCP)


STE wil natuurlijk een veilige omgeving zijn, waar iedereen met plezier bezig is met haar of zijn sport: of het nu kickboksen, survival of yoga is.
Dat we een Vertrouwenscontactpersoon (VCP) hebben aangesteld kan wellicht negatief klinken: we doen er met elkaar immers alles aan om juist zaken als ‘pesten’, conflicten en ruzie, discrimineren en seksuele intimidatie binnen onze vereniging te voorkomen.

 

Vertrouwenspersoon bij Sport & Survivalteam Ede is Dini Louwerse  06 2231 1698 email: dinilouwerse@gmail.com

 

  • De vertrouwenspersoon bemiddeld bij problemen op de werkvloer tussen werknemers onderling en tussen werknemers en sporters of tussen sporters onderling.
  • De vertrouwenspersoon verzorgt de opvang van degene die zich geconfronteerd voelt met iedere vorm van ongewenst gedrag of intimidatie.
  • Zoekt samen met de melder naar oplossingen, geeft ondersteuning en advies, en gaat na of de problemen in de informele sfeer tot de mogelijkheden behoort.
  • Wanneer e.e.a. niet bespreekbaar is kan de vertrouwenspersoon een externe bemiddelaar (mediator) inschakelen.
  • Geeft informatie over de mogelijk te volgen procedures en stelt, indien nodig, samen met de melder de juiste instanties op de hoogte van het incident.
  • Alles wat wordt besproken met de  vertrouwenspersoon zal vertrouwelijk worden behandeld.

 

Voorkomen is beter dan genezen
De vertrouwenscontactpersoon is er ook voor vragen die kunnen spelen vóór dat er problemen zijn. Bij een vertrouwenspersoon kun je terecht met vragen die je niet makkelijk stelt of waarvan je bang bent dat er niet serieus op gereageerd gaat worden. Dit geldt voor trainers, coaches, ouders, begeleiders en teamleden. Daarbij: snel melden, er over praten en zorgen dat er (vroegtijdig) een einde gemaakt wordt aan een ongewenste situatie maakt dat deze niet verergert en ook herhaling kan zo voorkomen worden.